Rabu, 21 Januari 2009

16. TINJAUAN PADA 20/01/2009

POKOK-POKOK DITEPI SAWAH.
TERDAPAT POKOK-POKOK SAPERTI POKOK PISANG, TEBU, KELAPA SAWIT, MANGGA DAN SEBAGAINYA DITEPI SAWAH,PARIT BUANG, PALONG DAN BATAS YANG DITANAM OLEH PETANI UNTUK MENAMBAHKAN PENDAPATAN TETAPI SECARA TIDAK LANGSUNG MENJADI PERUMAH KAPADA PENYAKIT DAN MUSUH-MUSUH TANAMAN PADI. BAHAN-BAHAN BUANGAN DARI TANAMAN TADI BOLIH MENYEBABKAN PARIT DAN PALONG TERSUMBAT MENGHALANG PENGALIRAN AIR.

BATAS YANG SEMAK :
TERDAPAT BATAS YANG SEMAK MENJADI PERUMAH MUSUH SAPERTI TIKUS, DAN JUGA PERUMAH PENYAKIT SAPERTI BINTIK PERANG DAN KARAH.
CONTOH BATAS YANG SEMPURNA , BERSIH DAN KEMAS .


MASAALAH BENIH TRASPLANTER YANG BERPENYAKIT :
BENIH YANG DITANAM MENGUNAKAN TRANSPLANTER YANG DIBEKALKAN OLIH PEHAK SWASTA TELAH TERKENA PENYAKIT KARAH.
TINDAKAN YANG DISYORKAN PEHAK UNIT PERLINDUNGAN TANAMAN PERLU MENGESAHKAN TERLEBIH DAHULU SEMUA ANAK-ANAK BENIH YANG DISEMAI OLIH PEHAK SWASTA HENDAKLAH BEBAS DARI PENYAKIT SEBELUM DIBEKALKAN KEPADA PETANI.

PENYEDIAAN TAPAK SAWAH YANG KURANG SEMPURNA :

MASIH TERDAPAT SISA JERAMI/BATANG PADI DITAPAK SAWAH MENYEBABKAN KAWASAN TERSEBUT MENJADI BERASID / MASAM , OLEH ITU BENIH PADI YANG DITABUR TIDAK TUMBUH ATAU MATI.
TINDAKAN PETANI PERLU MENEBAS JERAMI DAN MEMBAKARNYA SEBELUM MEMBAJAK TANAH SAWAH.
CONTOH KAWASAN YANG TERDAPAT JERAMI PADI.

LEMPAHAN AIR PALONG DI TAS 6 SAWAH SEMPADAN :
TERDAPAT LEPAHAN AIR YANG BERLEBIHAN DARI PALONG, MENYEBABKAN PEMBAZIRAN AIR, DAN BOLIH MENYEBABKAN TANAH DIKIRI KANAN PALONG TERHAKIS, SERTA MENGAKIBATKAN KAWASAN SAWAH AKAN BANJIR DAN ANAK-ANAK PADI AKAN MATI DITENGELAMI AIR.
TINDAKAN PEHAK JPS MENGURANGKAN BUKAAN PINTU AIR DI BAN CANAL ,AGAR AIR TIDAK MELEMPAH MELEBIHI PARAS PALONG.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan